Saison, Allgrain, 25 liter
OG: 1.049
FG: 1.006
IBU: 23
ABV: 5,6%
EBC: 11,7
Effektivitet: 75%
Estimert resultat:
Alle verdier i estimert resultat er omtrentlige. Forskjellige oppsett kan gi forskjellige resultater. Lær ditt eget utstyr å kjenne!
Malt:
3,6 kg Weyermann® Pilsner malt
0,28 kg Weyermann® Pale Wheat
0,30 kgWeyermann® Münchener II
0,02 kgWeyermann® Carafa III
Totalt: 4,18 kg
Humle:
Tilsetn. 1: 8 g Magnum 14,6%, 60 min
Tilsetn. 2: 26 g Goldings 3,5% whirlpool
Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.
Gjær:
Gjær 1 pk Lallemand Abbaye 11g
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt. Har du boret etter vann er det sannsynligvis hardere enn det offentlige og resultatet vil kunne avvike.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter for å ende opp med 25 liter i kjelen.
Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 volumer (g/ltr.) CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.