Handlekurv

Din handlevogn er tom!
Hvis du handler for 1500 kroner mer, får du fri frakt!

inkl. mva. ekskl.frakt

NOK 0,00

mva. NOK 0,00

  • Rask levering
  • Fast frakt kun kr 119,- Fri frakt ved kjøp over 1500 kr!

Saison

OG: 1.054
FG: 1.014
IBU: 33
ABV: ca. 5,2 %
Effektivitet: 75 %
Volum: ca. 23 liter i gjæringskar

Ingredienser:
Premium Pils (kg)4
Munich 2 (kg)0,8
Lys hvete (kg)0,8
Caramunich 20,1
 
East Kent Golding 5,8% (g)40
Fuggles 4,2% (g)30
Fuggles 4,2% (g)30
 
1 stk M29 French Saison

Begynn med å varme opp 23 liter vann til 73-74 grader. Tilsett maltet og rør om for å løse opp eventuelle klumper. Dette vil senke temperaturen i mesken til 64-65 grader som skal være mesketemperaturen gjennom meskeprosessen. Juster bryggeapparatets temperatur tilsvarende. For å få jevn temperatur i hele mesken bør det sirkuleres i noen minutter. Sett på lokket og la det stå i 60 minutter. Sjekk temperatur med termometer jevnlig.

Etter meskeprosessen heises maltrøret helt opp, eller slik at det er rett over vørteren. Skyll maltet med 13 liter vann, eller til kjelen er full, på 79 grader. Juster samtidig temperaturen til over 100 grader slik at kokingen starter når skyllingen er ferdig. La maltrøret renne av seg, eventuelt sett det i et tomt gjærkar, for så å tilsette den avrente vørteren tilbake i kokekjelen eller la den koke i egen kjele.

Kokeprosessen skal foregå i totalt 60 minutter. Tilsett humlepakke 1 ved begynnelse av kok. Tilsett humlepakke 2 siste 15 minuttene av kokingen. I denne pakken er det lagt til 1 gram Protafloc (klarningsmiddel) som er nok til 25 liter. Samtidig kan kjøleren settes ned i kokekjelen slik at den blir desinfisert. Tilsett humlepakke 3 når det er 5 minutter igjen av kokingen. Etter totalt 60 minutter skrus varmen av og kjølevannet settes på. Pass på at kjøleren er i overflaten for mer effektiv nedkjøling. Stopp kjølingen når det er 24-25 grader i overflaten.

Etter kjøleprosessen måles OG (Original Gravity) før vørteren overføres til et rent og desinfisert gjærkar og gjær tilsettes samtidig. Ta på lokk og rist godt på gjæringskaret for å tilføre oksygen i vørteren. Sett i gjærlås og fyll i sterilt vann i gjærlåsen. Vørteren skal gjæres i 14 dager på 18-20 grader. Kontroller at gjæringen er stoppet ved å måle FG (Final Gravity). Dersom FG er lik med et par dagers mellomrom er gjæringen ferdig. Dersom den er ulik bør det stå lengre til gjæring.

Når ølet er ferdig gjæret måles FG før ølet skal tappes på flasker. For å få kullsyre på flaskene må det tilsettes ca 6 gram sukker per liter øl. Sett ferdig flasket og korket øl i romtemperatur i 8-10 dager. Sukkeret blir spist opp av gjæren i flaskene og CO2 blir dannet naturlig. Undersøk om det er nok kullsyre i en flask før det settes kaldt til modning i 1-6 måneder.
Dersom det skal lagres på fat så karboniser det med 0,9-1 bar i 3 dager på 3-10 grader.
Lykke til med bryggingen!