Forventet resultat:
OG: ~ 1.054 – 56
FG: 1.013-15
IBU: ~ 15
ABV: ~ 5,4%
EBC: ~ 7
Effektivitet: 75%
Malt:
3,0 kg Weyermann Premium Pilsner Malt
3,0 kg Weyermann Hvete malt, lys
Totalt: 6,0 kg
Humle:
Pose 1: 26 g Hallertauer Mittelfruh 4,8%, 60 min
Totalt: 26 g
Gjær:
Lalbrew Munich
Annet:
1 tablett Protafloc (klarningsmiddel)
Vi anbefaler:
Klarningsmiddel som følger med. Gir klarere øl ved å øke utfellingen av proteiner. Bruk 1 gram / 25 liter. Tilsettes siste 15 minutter av koking.
Bruk av tørrgjær: Normalt ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Mesking:
65°C i 60 min, 78° i 5 min.
Beregning av meskevann Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann Målet er et kokevolum på ca. 30 liter. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring: Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet! 14 dager på 18-20°C Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Fat anbefales til dette ølet. Vil du allikevel karbonere på flasker bruker du 6 gram sukker per liter ferdig øl.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,7 gram CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for karbonering, deretter kaldt i to til tre uker.