“Amundsen skrudde volumet opp til 10 og sprengte
høytaleren med deres mest bråkete øl, begravd i en
haug av humlede godsaker. Tenk vått tropisk gress,
ananas og fersk mango - alt pakket nedi denne
selvutnevnte humlebomben”
Forventet resultat:
OG: 1.057-62
FG: 1.010-14
IBU: ~65
ABV: 6,2%
EBC: 7
Effektivitet: 75%
Malt:
6,5 kg Pilsen Malt
Humle:
Pose 1: 17g Magnum 11,9%, 60 min
Pose 2: 6g Citra, 6g Mosaic, 6g Simcoe, 10 min.
Pose 3: 50g Simcoe, 25g Citra, 25g Mosaic 12,5%, whirlpool*
Pose 4 & 5**: 75g Citra, 75g Mosiac, 37g Simcoe, tørrhumle
Totalt: 322 g
*Whirlpool: skru av varmen, vent 5 minutter, tilsett
humleposen, rør rundt, vent 10 minutter, start nedkjøling.
**Tørrhumlen kommer nå fordelt i to poser. Tilsett begge
etter 7 dager. Dersom du bare har pose 4 tilsettes hele
posen etter 7 dager.
Anbefalt gjær:
Safale US-05
Du trenger omtrent 280 milliarder celler.
Vi anbefaler:
Gjærnæring, tilsettes i de siste 15 minuttene av
koketiden for å gi gjæret bedre vekstvilkår.
Klarningsmiddel. Gir klarere øl ved å øke
utfellingen av proteiner.
Mesking:
Du kan meske på flere måter. Det enkleste er
en enstegs infusjonsmesk:
66°C i 60 min, 78°C i 5 min.
Hvor mye vann du skal bruke avhenger av
utstyret ditt:
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut i fra utstyret
du bruker. Er du usikker kan du ta
utgangspunkt i 20 liter meskevann.
Beregning av skyllevann
Målet er et kokevolum på ca. 30 liter.
Anslagsvis kan du skylle med ca. 17 liter vann
på 77°C. Noter det ned og gjør eventuelle
justeringer neste gang.
Koking:
Vørteren kokes i 90 minutter.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett
temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
14 dager på 18-20°C
Husk å oksygenere vørteren ved risting,
vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
For å få kullsyre på flaskene må du tilsette litt
sukker når du flasker. Det er viktig å bruke
passe mengde sukker:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,5 volumer CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur for
karbonering, deretter kaldt i 2-3 uker.