Type, Allgrain, 25 liter
Estimert resultat:
OG: 1.066
FG: 1.014
IBU: 71
ABV: 6,9%
Effektivitet: 75%
Alle verdier i estimert resultat er omtrentlige. Forskjellige oppsett kan gi forskjellige resultater. Lær ditt eget utstyr å kjenne!
Malt:
5,5 kg Weyermann® Premium Pilsner malt
0,34 kg Weyermann® Münchener II
0,34 kgWeyermann® Caraamber
0,34 kgWeyermann® Caramunich II
0,01 kgWeyermann® Carafa Special III
Totalt: 6,53 kg
Humle:
Tilsetn. 1: 22 gColumbus 15%, 60 min
Tilsetn. 2: 18 g Amarillo, 18g Cascade, 18g Columbus, 18g Simcoe 1 min
Tilsetn. 3: 15 gAmarillo, 15g Cascade, 15g Columbus, 15g Simcoe Whirlpool*
Tilsetn. 4: 17 gAmarillo, 17g Cascade, 17g Columbus, 17g Simcoe Tørrhumling**
*Whirlpool betyr at vørter kjøles til ca 80°C før humle tilsettes. La det stå i 20 min før nedkjøling fortsetter.
**Tørrhumling betyr at humlen tilsettes rett i gjæringskaret etter stormgjæring, dag 3-4. Benytt gjerne humlepose og fjern etter 3 dager igjen.
Gjær:
2 pk Fermentis S-04
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
- 1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
- Pose med vannjustering. Denne er tilpasset vannet i Vestfold, men norsk vann er ganske likt overalt. Har du boret etter vann er det sannsynligvis hardere enn det offentlige og resultatet vil kunne avvike.
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter for å ende opp med 25 liter i kjelen.
Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Gjæringstemp. 21 grader C.
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,5 volumer (g/ltr.) CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.