Type, Allgrain, 25 liter
Estimert resultat:
OG: 1.064
FG: 1.010
IBU: 16
ABV: 8,5%
EBC: 6,7
Effektivitet: 75%
Malt:
6,4 kg Weyermann® Ekstra Premium Pilsner
Humle og andre tilsetninger:
Tilsetn. 1: 25 g Target 8,7 %, 60 min
Tilsetn. 2: 37 g Saaz 4,2%, 15 min
Tilsetn. 2: 250 g Dekstrose, 15 min
Tilsetn. 3: 750 g Dekstrose, etter stormgjæring dag 3-4.
Gjær:
2 pk Fermentis BE-256 11g
Det er ikke behov for rehydrering av tørrgjær. Dryss rett i gjærkaret. Husk å arbeide sterilt når du åpner gjærposen.
Annet:
1g Protafloc (Klarningsmiddel for utfelling av proteiner. Tilsettes siste 15 minutter av koking.)
Beregning av meskevann:
Antall liter meskevann varierer ut ifra utstyret du bruker, men bruk nok til at maltet til enhver tid er dekket med vann.
Beregning av skyllevann:
Målet er et kokevolum på ca. 28-30 liter for å ende opp med 25 liter i kjelen. Skyll med nok vann til å oppnå dette på ca. 78°C, aldri over 80°C. Noter det ned og gjør eventuelle justeringer neste gang.
Har du litt for høy SG er en tommelfinger-regel: Volum 25 ltr, SG 1.050, ønsket SG 1.048, tilsett 1 ltr vann. Da kan du være litt gjerrig med vannet og heller tynne ut mot slutten av koketiden for å treffe nøyaktig.
Koking:
Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side.
Gjæring:
Det er viktig å bruke riktig mengde gjær på rett temperatur. Husk at gjæret lager ølet!
Husk å oksygenere vørteren ved risting, vørterlufter eller ren oksygen.
Dette ølet kan godt stikkes om til nytt gjæringskar etter endt gjæring og lagres i 2-3 uker før flasking.
Flasking:
Bruk 6 gram sukker per liter ferdig øl. F.eks. 1 sukkerbit pr 0,33 ltr eller 1,5 sukkerbit pr 0,5 ltr.
Tapping på fat:
Dette ølet bør ha 2,4 volumer (g/ltr.) CO2.
Lagringstid:
Først to uker ved romtemperatur ved karbonering på flaske, deretter kaldt i to til tre uker.